Verktyg för företagaren
Här har vi samlat viktig information och länkar till nationella, regionala och lokala åtgärder för att hjälpa näringslivet under coronakrisen. Saknar du någon länk eller tips, eller har andra idéer och synpunkter är vi tacksamma om du kontaktar oss på info@vastervik.com Sidan uppdateras kontinuerligt.
Företagsstöd
Verksamt.se
Den mest samlade informationen om tillfälliga ändringar i lagar och regler som är viktig för dig som företagare att känna till med anledning av coronaviruset finns samlat på verksamt.se
Regeringens informationssida: För företagare med anledning av covid-19
Samlad information till dig som är företagare om de åtgärder som regeringen vidtagit för att mildra virusutbrottets konsekvenser för jobb och företag i Sverige. Läs mer på regeringen.se
Aktuella stöd
- Nedstängningsstöd∗
- Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare och handelsbolag∗
- Omställningsstöd till företag baserat på omsättningstapp∗
- Korttidspermittering för minskade lönekostnader
- Tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader i utsatta branscher∗
- Utökat statligt ansvar för sjuklönekostnader∗
- Anstånd med skatteinbetalningar∗
- Statlig lånegaranti till små och medelstora företag∗
- Utökade lånemöjligheter för företag via Almi, EKN och SEK∗
- Ökat utrymme för Almi Invest som aktiv investerare i innovativa företag
- Ökad investeringskraft för Almi Invest
- Skattereduktion för investeringar i inventarier∗
- Sänkta arbetsgivar- och egenavgifter för unga∗
- Tillfälligt slopad förmånsbeskattning för gåvor till anställda
Övriga aktuella åtgärder
- Övriga aktuella åtgärder och stöd till särskilda branscher
Extra stöd till extern rådgivning – via Region Kalmar län
Nu kan företag i Kalmar län med upp till 20 anställda åter söka extra stöd för extern rådgivning kopplat till covid-19.
Regionen har tecknat avtal med ett antal konsultfirmor inom områden som ekonomi, juridik, personalfrågor och finansiering. Du kan exempelvis få hjälp vid ansökan om statliga stödpaket eller att gå igenom ekonomin i ditt företag. Intresseanmälan kan göras till och med sommaren 2021. Rådgivningen måste vara genomförd senast 30 september 2021.
Läs mer om kriterier och hur du söker stödet.
Stödpaket till kulturen i länet
Region Kalmar län öronmärker drygt 2,7 miljoner i ett särskilt stöd till den av pandemin hårt drabbade kultursektorn. Kulturstödet, som består av två delar. Dels rör det sig om 24 extra arbetsstipendier på 30 000 kronor vardera, dels två miljoner kronor för digital omställning. Arbetsstipendierna kan sökas av professionellt verksamma kulturutövare inom alla genrer vars försörjningsmöjligheter minskat till följd av covid-19 och som verkar och bor i Kalmar län, det gäller såväl enskilda personer som grupper. Sista ansökningsdag är 5 januari 2021.
Ekonomiskt stöd till mindre företag i Västerviks kommun
Västerviks Utvecklingscentrum (VUC) har tillsammans med Tjustbygdens Sparbank och Västerviks kommun arbetat fram ett program för att stödja näringslivets återuppbyggnad efter coronakrisen. Stöden kommer att vara riktade till mindre företag inom Västerviks kommun som har drabbats direkt eller indirekt av coronaviruset. Totalt satsas 11 miljoner kronor, varav Tjustbygdens Sparbank och Västerviks kommun tillskjuter 5 miljoner kronor vardera och VUC satsar 1 miljon kronor.
Läs pressmeddelandet från 2020-08-28.
Tag kontakt med företagets egna bank, de kanske har generösa villkor mot sina kunder.
ALMI
har fått ett snabbtillskott och står tillgängliga för företagen www.almi.se - Information med anledning av coronaviruset
ALMI:s nya Brygglån är anpassat för rådande situation www.almi.se - brygglan
Ekonomiska stödinsatser
Verksamt.se ger en god översikt kring de stödpaket regeringen beslutat www.verksamt.se
Betalningssvårigheter
Hur kan företagaren agera www.verksamt.se - Råd vid betalningssvårigheter
Anstånd med skatter och avgifter
Information finns hos Skatteverket www.skatteverket.se - Skatter
Detta är länkar och tips för vägledning till dig som företagare. Saknar du någon länk eller har andra synpunker är vi tacksamma om du kontaktar oss på info@vastervik.com
Försäkringskassan
Vad som gäller under rådande situation kring sjukfrånvaro, VAB, med mera. www.forsakringskassan.se
Detta är länkar och tips för vägledning till dig som företagare. Saknar du någon länk eller har andra synpunker är vi tacksamma om du kontaktar oss på info@vastervik.com
Korttidsarbete – frågor och svar
Tillväxtverket har samlat information kring korttidsarbete: tillvaxtverket.se - Om korttidsarbete
Testa om du har rätt till stöd för korttidsarbete
Detta webbtest ger dig en första indikation på om du har rätt till stöd.
Uppsägning – vad bör man tänka på
På Verksamt.se finns en förteckning över vad som gäller om man behöver säga upp personal: www.verksamt.se – Uppsägning
Säga upp eller permittera personal
Arbetsförmedlingen listar att-tänka-på och alternativ på www.arbetsformedlingen.se - Att säga upp personal
Kontakta arbetsgivarorganisationen
Företaget får bra hjälp av sin arbetsgivarorganisation man tillhör och det fackförbund som personal är medlem hos.
Detta är länkar och tips för vägledning till dig som företagare. Saknar du någon länk eller har andra synpunker är vi tacksamma om du kontaktar oss på info@vastervik.com
Rådgivning
Folkhälsomyndigheten
Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya allmänna råd för att motverka spridningen av coronaviruset. Alla verksamheter i Sverige är skyldiga att, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning.
Läs mer på folkhalsomyndigheten.se
I samarbete med Ludvig & Co och PwC kan du få upp till fem timmars ekonomisk – eller juridisk rådgivning – genom Företagsakuten i Västervik.
En ny tjänst från Västervik Framåt finansierad av Tjustbygdens Sparbank.
Personlig rådgivning
Vår personliga och konfidentiella rådgivning stärks för att ge dig som företagare stöd och guida i de insatser och åtgärder som erbjuds dig som företagare. Våra kontakter är:
Generell rådgivning: peter.goransson@vastervik.com
Besöksnäringsföretag: jakob.franzen@vastervik.com
Vi befinner oss i oroliga tider och står inför utmaningar vi aldrig hade kunnat föreställa oss. Oavsett om man drivit företag länge eller nyligen startat så har många fått se sina intäkter reduceras kraftigt eller helt försvinna, på bara några veckor. De handlingsplaner och strategier som hittills fungerat har nu omkullkastats, med stor frustration, oro och kanske även ett mått av hopplöshet som resultat. Just nu finns det inga ”quick-fix” för att förbättra situationen men för dig som företagare är det viktigare än någonsin att få extra kontroll över kostnads- och intäktssidan.
Här nedan har vi listat några områden med förhoppning om att det kan vara till hjälp och fungera som underlag för en enklare handlingsplan.
CHECKLISTA – NÅGRA TIPS, STEG FÖR STEG, ATT GÅ IGENOM
FÖRBÄTTRA KASSAFLÖDET OCH LIKVIDITETEN
Bearbeta befintlig kundkrets
Kundregistret är en tillgång! Om ni inte har en kundlista idag, skapa en. Rikta kommunikationen/erbjudandet direkt till era kunder och uttryck er på ett personligt sätt, beskriva gärna läget och att kunden är värdefull för er. Tänk i termer av ”kund-klubb”.
Justera tjänster/utbud
För att möta nya eller förändrade behov kan det krävas förändringar i utbud/tjänst. Kan ni leverera på annat sätt? Eventuellt komplettera nuvarande utbud med nya tjänster och/eller varor som det uppstått behov av. Ha en tät kunddialog för att möta önskemålen.
Nya säljkanaler
Finns det marknader/kunder som idag inte vet om verksamhetens existens? Hur kan ni nå dessa på ett kostnadseffektivt sätt? Samverka med kompletterande verksamheter för att nå varandras kunder.
Hitta avsättning för befintligt lager
Sälj om möjligt av produkter som binder kapital genom riktade erbjudande till befintliga kunder.
SÄNKA KOSTNADER
Löpande kostnader
Har ni tjänster, abonnemang el. dylikt som ni kan pausa eller avsluta? (Är de nödvändiga för att driva verksamheten?) Hur ser uppsägningstiderna ut?
Se över inköp
Se över och lista nödvändiga och icke-nödvändiga. Handla gärna lokalt, det är långsiktigt hållbart.
Förlänga betaltider
Kontakta leverantörer för att undersöka möjligheten till förlängda betaltider eller delbetalningar.
Räntekostnader
Se över lån/krediter och se över möjligheten att sänka ränta samt skjuta på amorteringar.
BLICKA FRAMÅT
Vi lever just nu i turbulenta tider och det är lätt att bli handlingsförlamad eller stampa stenhårt på bromsen, men inget av det gynnar oss på vare sig kort eller lång sikt. I situationer som den vi nu befinner oss i behöver vi utöver att minska kostnader och öka kassaflödet, också lyfta blicken och försöka se framtida möjligheter. För att lättare fokusera på möjliga lösningar och vilka åtgärder som behöver göras, så kan det vara klokt att ta extern hjälp, men mycket kan du göra själv.
Här kommer några förslag på vad du kan göra för att positionera dig på marknaden och utveckla ditt företag läget till trots:
- Fortsätt bygga på ditt varumärke för att behålla din marknadsnärvaro. På så vis minskar de framtida kostnaderna för att återta tappade marknadsandelar.
- Planera för framtida aktiviteter och kommunicera detta till dina befintliga kunder.
- Se över och anpassa eventuellt företagets affärs- och marknadsplan.
- Passa på att utbilda dig själv och medarbetare för att gå stärkta ur krisen
- Kommunicera med dina befintliga kunder och involvera dem i företagets framtidsresa.
Du hittar samma information på sidan Personlig rådgivning
Hos oss kan du boka rådgivning
Coronakrisen slår över hela samhället. Så även näringslivet. Om ditt företag drabbas av intäktsbortfall eller andra ekonomiska svårigheter vill vi på alla sätt försöka hjälpa dig. Hela Västerviks kommun är beroende av starka och livskraftiga företag, och i en kris som den är det viktigt att vi alla hjälper varandra. Då varje företag är unikt strävar vi alla gemensamt efter att hitta lösningar som passar för just dig och ditt företag.
Tag kontakt med någon av oss, vi finns här för dig.
Extra stöd till extern rådgivning – via Region Kalmar län
Nu kan företag i Kalmar län med upp till 20 anställda åter söka extra stöd för extern rådgivning kopplat till covid-19.
Regionen har tecknat avtal med ett antal konsultfirmor inom områden som ekonomi, juridik, personalfrågor och finansiering. Du kan exempelvis få hjälp vid ansökan om statliga stödpaket eller att gå igenom ekonomin i ditt företag. Intresseanmälan kan göras till och med sommaren 2021. Rådgivningen måste vara genomförd senast 30 september 2021.
Läs mer om kriterier och hur du söker stödet.
Konsultcheck
Behöver du anlita extern specialistkompetens för att utveckla ditt företag? Genom vår konsultcheck kan du söka stöd för att köpa in en sådan tjänst. Konsultchecken avser enbart tjänster som köps av en extern konsult. Löpande kostnader och investeringar som ingår i företagets normala drift är inte stödberättigande.
Mikrostöd – stöd till nystartade företag
Har du nyligen startat företag eller är i färd med att starta? Kanske ett mikrostöd kan hjälpa dig med de första investeringarna? Mikrostödet är tänkt att hjälpa till i nystartsituationen och avser små investeringar. Löpande kostnader och investeringar som avser företagets normala drift är inte stödberättigade.
Läs mer om Mikrostod
Innovationsfinansiering
Investeringsstöd för skärgårdsföretag
När du befinner dig i ett tidigt stadium av produktutveckling och har svårt att hitta riskvilligt kapital. Det här stödet kan ges till nyskapande utvecklingsprojekt – projekt som är lovande, men där det finns en teknisk och/eller ekonomisk risk.
Läs mer om Investeringsstod för skärgårdsföretag
Kommersiell service på landet
Driver du, eller planerar du att driva, en lanthandel eller bensinstation på landsbygden? Då kan du söka ekonomiskt stöd från Region Kalmar län. Stödet riktar sig i första hand till dig som driver en dagligvarubutik eller en drivmedelsanläggning och är ensam om det på orten. Om det finns särskilda skäl kan vi lämna bidrag även till varubussar och fackhandelsservice.
Läs mer om Kommersiell service
Check för internationalisering (Tillväxtverkets)
Står ditt företag inför en internationalisering? Tillväxtverkets affärsutvecklingscheckar för internationalisering syftar till att hjälpa företag som vill utveckla sin verksamhet på nya marknader utanför Sverige. Checken avser i huvudsak tjänster som köps av en extern konsult. Löpande kostnader och investeringar som ingår i företagets normala drift är inte stödberättigande.
Läs mer om Check för internationalisering