Varje vecka mäter Västervik Framåt näringslivets påverkan av coronakrisen. Genom Barometern Västervik fångar man upp näringslivets status och behov av lokala initiativ och stöttningar. Information som Västervik Framåt och Västerviks kommun tar med sig in i de beslut om åtgärder som fattas för att hjälpa näringslivet i denna historiska utmaning som coronakrisen bär med sig. Här följer en summering av svar från vecka 18.
När Västervik Framåt för femte veckan summerar näringslivets påverkan av coronakrisen så har det gått två veckor sedan senaste undersökningen och redovisningen. Barometern Västervik vecka 18 innefattar svar från 164 företag. Västervik Framåt har som mål att 150 företag skall svara på den veckoliga undersökningen som kommer att pågå så långt som man anser att coronakrisen har en påverkan på näringslivsklimatet. En kraftsamling kring att varje vecka svara från näringslivet är därför önskvärd.
– Den stabilisering av siffror som vi hintade om för två veckor sedan, ser vi hålla i sig även i denna veckas siffror. Utan att på något sätt fastslå det, så kanske, kanske att man kan se en något positivare sammantagen bild av läget i näringslivet. Vissa branscher har det alltjämt jättetufft, men vissa branscher har tendenser till lättnader i siffrorna, exempelvis handeln och tillverkningsindustrin. Men läget är alltjämt ansträngt även där och de nationella och lokala insatser som görs behöver fortsatt att genomdrivas och nya behöver kreeras fram, säger Thomas Eriksson, vd, Västervik Framåt.
Här följer en redovisning av svaren på de generella frågor som ställs till samtliga företagare. Barometern Västervik innehåller även bransch- och nätverksspecifika frågor som redovisas separat till dem via andra kanaler. Svaren skall ses som tendenser på status och behov från näringslivet.
Från och med maj kommer vi att köra Barometern Västervik två gånger i månaden. Nästa Barometern Västervik skickas ut den 14 maj och svaren redovisas den 21 maj.
Redovisning av frågorna
I vilken utsträckning har Covid-19/coronakrisen påverkat din verksamhet ekonomiskt hittills?
Generellt är det inga större nyanser i de 164 svaren från de för två veckor sedan. Något färre ettor som kanske har blivit tvår, några färre femmor som har blivit fyror. Även om det inte ser bra ut så är den sammantagna bilden att det ser något bättre ut.
Extra tydligt blir det hos Tillverkningsindustrin där svaren sprider ut sig mer och trycks mot de sifforna som indikerar mindre påverkan.
Tjänsteföretagen däremot har en spridning mot de siffror som indikerar en något större påverkan än från två veckor tidigare.
Hur många har du varslat eller permitterat som en effekt av Covid-19/coronakrisen?
Bilden av varsel och permitteringar ligger relativt fast.
Har Covid-19/coronakrisen på något annat sätt påverkat din verksamhet?
Företagen kommenterar att de tror att ”även med bästa utfall kommer det sannolikt att ta många år att återställa nivån i vår verksamhet”, ”flera kunder har sagt upp avtal ”för säkerhets skull” då de inte kan bedöma sin ekonomiska situation framgent. Det kan i värsta fall påverka oss stort senare i år.” Flera nämner också att de har personal som är sjuka och har frånvaro. Vissa har fått ställa om sin verksamhet.
Med det läget vi har idag, hur länge kan du bedriva din verksamhet?
Här kan man se en något positivare. Det korta 1−3-månadersperspektivet har minskat och 12-månadersperspektivet har ökat.
Har du någon strategi för din verksamhet för att klara sig igenom och hantera effekterna av Covid-19/coronakrisen?
4 av 5 företag säger att de har en strategi, precis som för två veckor sedan.
Vilka lokala initiativ skulle du vilja se i rådande situation?
Många börjar efterfråga marknadsföring av vårt turistiska utbud, vilket kan indikera att företagen tycker att Sverige börjar bli redo för det. Handla lokalt, handla lokalt kommer upprepande som lokala initiativ. Reducerade eller skrotade kommunala avgifter efterfrågas alltjämt. Här kom beslutet om slopad kostnad för markupplåtelse från kommunen i rätt tid och var mycket välkommet.